Instruktioner för att arbeta med undertextfiler i srt-format

av apr 25, 2024

Att arbeta med undertextfiler är inte bekant för alla och det är därför vi har fått många förfrågningar om format för undertextfiler. I det här blogginlägget kommer vi att berätta vad undertextfiler är och hur du kan redigera dem själv.

Det vanligaste filformatet för undertexter är .srt. Undertextfilen innehåller endast den relevanta texten och dess tidpunkter. Filen innehåller till exempel inte den formatering som är kopplad till teckensnittet på undertexten som visas i videon, eller själva videon, utan används tillsammans med den faktiska videofilen.

Redigera en undertextfil

Srt-undertextfilen kan enkelt redigeras med en vanlig textredigerare, såsom Windows Notepad. Redigering görs genom att högerklicka på filnamnet och välja ”Öppna i applikation” – ”Anteckningar”. Filen öppnas sedan i Anteckningar (se bilden nedan).

Du kan fritt redigera texten med Notepad och slutligen spara de ändringar du har gjort. Du behöver inte ändra på sifferraderna som innehåller timers om du inte vill justera timers.

Testa undertextfilen

SRT-undertextfilen kan läggas till direkt som den är i de flesta videopubliceringsplatformar, som Youtube eller Vimeo. På dessa publiceringsplattformar läggs undertexter till i videoinställningarna efter att videon har laddats ner. Olika tjänsteleverantörer har tydliga instruktioner för hur du lägger till en undertextfil till din video. Om du vill kan du testa undertexterna på din egen dator innan du lägger till dem i publiceringsplatformen. Textningen är bra att testa i till exempel det kostnadsfria VLC Media Player. Testning görs genom att först öppna själva videon med VLC Media Player och sedan dra och släppa srt-undertextfilen i den visade videobilden. Ett annat alternativ är att lägga till undertexter till videon som spelas från VLC-menyn via ”Subtitle” – ”Add Subtitle File”.

Bränna undertexter till videon

I vissa fall är det viktigt att undertexterna alltid och kontinuerligt syns på videon när den spelas upp. I den här situationen kan undertexter ”brännas in” i videon. I det här fallet kommer kunden att ha direktåtkomst till den färdiga videofilen från Spoken, som kommer innehålla undertexter som är synliga hela tiden. Att bränna undertexter är ett tillval hos Spoken, som du kan beställa om du vill.

Fördelen med brända undertexter är att de garanterat syns i videon hela tiden. Nackdelen är att olika skärmläsare, som de som används av blinda t.ex., inte kan läsa undertexterna som bränns in i videon. I de flesta fall är det bästa alternativet att göra undertexterna tillgängliga som en separat srt-undertextfil med videon.

Översatt från finskt blogginlägg av Lisa Bendall.